vrijdag 30 september 2016

Geert Meijering - Een bijdrage leveren aan het goede in de samenleving

Een interessante bijkomstigheid van het afnemen van interviews voor Dromen van Kampen is dat ik een kijkje in de diverse 'keukens' mag nemen. De verscheidenheid is groot. Van winkel tot huiskamer. Van museum tot terras. Vandaag neem ik plaats in de centrale hal van het gemeentehuis. Ik wacht dit keer niet op mijn beurt bij loket burgerzaken, maar op de 32-jarige wethouder Geert Meijering. Net als de meeste inwoners van onze gemeente heeft hij ook dromen. Ik ben benieuwd welke dat zijn.

Abraham Kuyper
Voordat ik die vraag kan stellen, vertelt de geboren en getogen Kampenaar me eerst hoe hij op jonge leeftijd de Kamper politiek is ingerold: "Van jongs af ben ik gefascineerd door de politiek. Niet afkomstig uit een familie met actieve politici, werden wij wel geacht een mening over iets te hebben. Mijn familie is kerkelijk actief. Wij zijn gelovig in de gemeenschap waarin we leven. Dus hebben we ook een mening over wat zich buiten de muren van de kerk afspeelt. We zijn maatschappelijk betrokken. Wat gaat goed of minder goed? En wat kan ik als individu daar aan bijdragen?  Na mijn studie Geschiedenis in Utrecht volgde ik een Masteropleiding gericht op politieke en socialistische filosofie vanuit de christelijke traditie. Een voorbeeld van me is politicus, predikant en journalist Abraham Kuyper (1837 - 1920). Ik bewonder de man die vanuit de kerkelijke traditie en filosofie maatschappelijke veranderingen teweeg bracht."

Utrecht
Tijdens zijn studieperiode was Geert landelijk vice-voorzitter van het CDJA (Christen Democratisch Jongeren Appèl). Na zijn studie werkte hij als adviseur voor een adviesbureau in Den Haag. Ondanks deze baan bleef Geert - samen met zijn vrouw - toch in Utrecht wonen. "Mijn vrouw ontmoette ik in mijn studententijd. Ik was zowel zanger als voorzitter bij een studentenkoor, waar Lysbert op een dag binnenkwam als sopraan. Het koor 'Dekoor Close Harmony' won in 2007 het bekende televisieprogramma Korenslag. En timmert trouwens nog steeds aan de weg! Het trad kort geleden zelfs in Sziget op." Begin 2014 werd Geert gebeld door fractievoorzitter van het CDA Kampen, Hilde Palland: "Zij gaf aan dat de fractie op zoek was naar een nieuwe wethouder en vroeg of ik interesse had. Ik was en nét getrouwd en ook recent de trotse bezitter van een eigen woning geworden. Daarnaast beschikte ik over weinig bestuurlijke ervaring en was nog maar net 30 jaar! Allemaal afwegingen waar ik in vertrouwen met iemand over sprak, waarna ik tot de conclusie kwam dat heel veel mensen ervan dromen om wethouder te worden. Zij worden het echter nooit. Ik besloot het gesprek met Hilde te voeren. 'Nee zeggen' kon altijd nog. Het werd dus 'ja'!"

En dan ben je ineens wethouder

"Ik legde de eed af en werd benoemd door de gemeenteraad. Van de één op de andere dag was ik wethouder. Ik moest aan de bak! Dit alles speelde begin 2014. Inmiddels dus tweeënhalf jaar geleden. In het begin werd ik overspoeld met allerlei informatie. Het was wennen! Ik had nog nooit in een ambtelijke organisatie gewerkt. Gelukkig had en heb ik nog steeds superloyale medewerkers om me heen. Zij hielpen me enorm op weg. Ook de cultuur is totaal anders dan het adviesbureau waarvoor ik werkte. Daar is één baas. De lijnen zijn erg kort. Bij de gemeente zijn verschillende afdelingen met eigen inzichten en verantwoordelijkheden. Veel afstemming is nodig ter voorbereiding op besluitvorming." Ik ben benieuwd welke ervaringen Geert in de afgelopen jaren opgedaan heeft. Welke situaties hebben, zowel positief als minder positief, bijvoorbeeld indruk op hem gemaakt? "Een situatie die me best geraakt heeft, is het abrupte vertrek van collega-wethouder Sybren Gerlofsma. Als collega's waren we een halfjaar op weg, toen de Socialistische Partij de stekker uit de coalitie trok. Niet alleen vond ik het vervelend om afscheid te nemen, voor hem was dit natuurlijk een persoonlijk drama. Hij had zijn baan opgezegd om wethouder te worden. Voor mij gold deze ervaring als een harde kennismaking met het politieke bedrijf. Een inhoudelijk punt waar ik daarentegen erg blij mee ben, is de bouw van de parkeergarage bij de Buitenhaven. Er zijn hier heel scherpe debatten over gevoerd. En nu wordt er gebouwd. Al die jaren zijn kleine stapjes gezet die uiteindelijk zullen leiden naar een tastbaar product. Kenmerkend voor de lokale politiek. Mooi vind ik dat!"

Ambities?
"Mijn droom is - ongeacht politieke ambities - om het verschil te kunnen maken in de samenleving. Waarbij tevens mijn grootste uitdaging is om balans te vinden tussen mijn baan en mijn gezin. Het wethouderschap vergt - ook privé - veel tijd. Ondanks persoonlijke ambities is mijn gezin de basis. Niet alleen als vader en echtgenoot, maar ook als wethouder vind ik het fenomeen 'gezin' erg belangrijk. Vanuit die rol (onder andere wethouder Jeugdzaken) zie ik helaas dat er veel kinderen zijn met problemen thuis en hulp nodig hebben. Een goede basis is essentieel voor opgroeiende kinderen. Liefde en geborgenheid. Veiligheid. Daar gaat het om. Ongeacht of dit geboden wordt door een hetero- of homostel. De cijfers liegen er niet om als het gaat om gezinnen dat uit elkaar valt. In een enkel geval is het beter voor de kinderen. Maar kinderen zijn juist in zo'n situatie uitermate kwetsbaar! Kunnen de gang van zaken nog niet in het juiste perspectief plaatsen."

Toekomstdromen?
"Ik denk niet te ver vooruit als het om een eventueel volgende uitdaging gaat. Ik leef nu. Heb me gecommitteerd aan Kampen en aan het CDA van Kampen. Ik werk hier met ontzettend veel plezier. Mijn fascinatie voor politiek is er. Ongeacht op welk niveau. Natuurlijk vraag ik me wel eens af hoe een leidende functie in de landelijke politiek zou zijn. Dat kan denk ik erg mooi, maar ook eenzaam zijn. Als 'Den Haag' ooit op mijn pad komt, is het vroeg genoeg om daarin een keuze te maken. Op dit moment is mijn huidige baan erg fijn. Ik wil een bijdrage leveren aan het goede in de samenleving. Dat kan in Kampen."

Droom voor Kampen?
"Kijk eens naar onze binnenstad! Die telt ongelooflijk veel monumenten. Ook zijn we omgeven door prachtige buitengebieden. Mijn droom voor Kampen is dat we - ongeacht toerist of inwoner van Kampen - over plusminus vijf jaar als vanzelf de weg weten te vinden naar al het moois wat onze stad te bieden heeft. Er werken en leven hier veel creatieve mensen en ondernemers. Laat deze elkaar opzoeken en samenwerken om de schoonheid van Kampen te promoten. Probeer inkomsten te genereren uit toerisme. Besteed een deel hiervan aan het onderhoud van onze culturele schatten, zodat ook volgende generaties hiervan kunnen genieten en hun brood mee kunnen verdienen. De gemeente faciliteert en investeert in initiatieven om Kampen meer in beeld te brengen. Een voorbeeld hiervan is dat 'Kampen Tourist Info' recent is geplaatst in de Stadskazerne. Een centraal punt waar iedere bezoeker alle toeristische informatie over Kampen vindt. Daarnaast gaan we als gemeente aan de slag om de basisinformatie over de highlights of geschiedenis van Kampen in meerdere talen aan te bieden. En vanzelfsprekend proberen we zoveel mogelijk bezoekers naar Kampen te halen tijdens evenementen zoals de internationale Hanzedagen. Mede hierdoor ingegeven werken we op dit moment aan een nieuw evenementenbeleid. Hiervoor geldt een belangrijk criterium: zet Kampen op de kaart!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten