woensdag 9 november 2016

Heidi Urban Pasterkamp - Samen kan zoveel meer!

Ik kan de voordeur van IJsseldijk 32-1 eerst niet vinden. Gelukkig wenken Henk en Noël me vanachter het raam richting de voordeur. Bij binnenkomst kijkt een druk telefonerende Heidi Urban Pasterkamp me met een blik van 'hebben wij vandáág een afspraak?' vragend aan. Ik knik een 'ja'. Als Heidi haar gesprek heeft afgerond, besluiten wij een nieuwe afspraak te maken. Of niet, of toch wel... Dus niet. Want in de verhalen die Heidi me tijdens 'neem dan in ieder geval nog' een kopje koffie vertelt, schuilen mooie dromen...

Schuilen?
Misschien is schuilen niet het juiste woord. Heidi leeft namelijk al in haar droom: "Ik wilde altijd al kunstenaar worden. Of creatief met mensen werken. Ik wilde verscheidenheid, inspiratie en diversiteit aan talent verbinden en het daarmee versterken. En kijk eens om je heen wat ik nu heb! Dit is alles waar ik mijn best voor heb gedaan!"

Amper mijn koffiekopje leeg, mag ik letterlijk aan de hand van Heidi een kijkje nemen in de ateliers van de, eveneens in het pand gevestigde, kunstenaars. De verscheidenheid zit niet alleen in het gepresenteerde werk, maar ook iedere maker ervan is uniek. Kunstenaars hebben hun plek duidelijk gevonden aan de IJsseldijk 32-1. Heidi: "Dit is een plek waar aandacht, inspiratie, meeleven en structuur geboden wordt. We zijn een groep. Verscheidenheid komt samen, stroomt door elkaar en wordt daardoor versterkt. We leven met elkaar mee. Voorbeeld: Henk Jans vertelt over een nieuw liedje en bij de volgende koffiepauze leest hij het al voor. En Noël die aangeeft moeite te hebben met de compositie van een gezicht dat hij op doek probeert te brengen. We praten erover, leren, vullen aan en versterken elkaar. Het is fijn om meteen te kunnen laten zien of horen wat je bedacht of gemaakt hebt."

Vis of kunst?
"Mijn carrière startte als van vele vrouwelijke Urkenaren op de huishoudschool. Iedereen uit mijn toenmalige klas is uiteindelijk 'de vis' ingegaan. Ik wist toen al: dát nooit! Ik volgde een opleiding tot groepsbegeleidster in Emmeloord. Werken met ouderen vond ik het leukst. Na deze MDGO-opleiding volgde ik het EH basisjaar aan de Evangelische Hogeschool een 1-jarige opleiding op HBO-niveau. Het doel van dit onderwijs richt zich naast geloofstoerusting, persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie ook op cultuur, maatschappij, studie- en beroepskeuze. Hierna besloot ik aan De Christelijke Hogeschool Noord Nederland in Leeuwarden 'Creatieve therapie beeldend' te studeren. Na deze opleiding kreeg ik een baan als begeleider dagopvang voor ouderen met psychische problematiek. Dit was maar voor 1 dag in de week. De rest van mijn tijd verrichtte ik invalwerk in diverse verzorgingstehuizen. Ik koos ervoor om naast mijn baan de opleiding Autonoom Beeldend aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen te volgen. Hier heb ik 2 jaar over gedaan. Daarna trouwde ik en kreeg eindelijk een volledige baan als activiteitenbegeleidster in verpleeg- en revalidatiecentrum Myosotis. Hoewel een rijk leven met man en kinderen was ik stiekem wel jaloers op de carrière van mijn toenmalige klasgenoten van de kunstacademie. Zij namen deel aan exposities en wonnen kunstprijzen. Pas 10 jaar later kwam er voor mij tijd en ruimte om een atelier te beginnen."

Half-half is niet mijn stijl
"Gezien mijn thuissituatie, kon ik nog maar voor 2 dagen in de week aan de slag. Erg spijtig, ook omdat ik het gevoel had dat ik op deze manier niet meer zoveel voor de bewoners kon betekenen. Half-half -zeg maar- is niet mijn stijl. Bij 'Schering en Inslag', een dagbestedingsplek voor mensen met psychiatrische problematiek, hadden ze op dat moment iemand nodig. Precies wat ik zocht. Daar was alle inzet afgepast per dagdeel. Mensen hadden er geen last van als ik er niet was. 'Schering en Inslag' vertrok uit Kampen en het RIBW nam de dagbesteding over. Ik heb hier enige tijd als invalkracht gewerkt. Dit was mijn laatste baan in loondienst voordat ik mijn bedrijf genaamd 'Viltzijdig' startte."


Viltzijdig
"Viltzijdig is een samenvoeging van allereerst de materialen waar ik mee werk. Daarnaast lijkt viltzijdig veel op het woord 'veelzijdig'. Een term die past bij zowel mij als persoon, de mensen waar ik mee werk als de vele toepassingsmogelijkheden van het vilt. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie vond ik het als autonoom kunstenaar al lastig om te kiezen tussen schilderen en beeldhouwen. Nu ik creatief met vilt bezig ben, is dat probleem vanzelf opgelost. Wolvilten geeft me de mogelijkheid om zowel in het platte vlak als ruimtelijk te werken. Het voelt als schilderen en beeldhouwen tegelijk. De perfecte combinatie voor
mij".

IJsseldijk 32-1
"En nu leef ik in mijn droom. Alles komt samen. Mijn atelier, opleiding, samenwerken met mensen, kunstenaars. Ieder mens heeft meer unieke kwaliteiten dan beperkingen. Punt is dat de mens vaak alleen de oneffenheden van de ander ziet. Psychische ziekten worden nog niet altijd geaccepteerd. Erg kortzichtig vind ik dat. Het loont om juist in de mooie eigenschappen, zoals creativiteit, energie te steken. Veelzijdigheid noem ik dat. Die veelzijdigheid in mensen is juist wat mij aanspreekt en uitdaagt. Vanaf de start van mijn atelier 'Viltzijdig' bied ik dagbesteding aan cliënten met psychische problematiek of NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Niet alleen biedt de locatie ruimte aan deze kunstenaars, ook is IJsseldijk 32-1 een ruimte waar ik zelf mensen ontmoet en workshops geef. Daarnaast vinden er hier bijvoorbeeld af en toe vrouwenavonden vanuit het AZC plaats. Het kan allemaal. Een heerlijke plek met een dito sfeer. En dat allemaal sinds een paar maanden onder 1 dak, namelijk IJsseldijk 32-1. Als kunstenaars die hier atelier voeren, hebben we bedacht dat wij onszelf Delta Atelier willen noemen. Dit omdat we vanuit verschillende achtergronden en richtingen hier terecht gekomen zijn. Bij een deltagebied werkt dit net zo. Hier komen verschillende stromen samen. Versterken, inspireren en steunen elkaar. Het maakt niet uit of je een cliënt of altijd al kunstenaar met een eigen atelier was. In ons Delta Atelier zijn we allemaal kunstenaars!"

Samen kan zoveel meer!
"Wij genieten hier intens van de mogelijkheden die Kampen biedt. Ik heb hier op deze manier mijn eigen baan gecreëerd. Ben er erg dankbaar voor. De mede kunstenaars hebben er ook een plek gevonden. Via ons Delta Atelier willen we samen graag een visitekaartje van Kampen zijn. En meedenken over bijvoorbeeld hoe kunst en cultuur goed kunnen samengaan met het toerisme. Denk aan de Internationale Hanzedagen in juni volgend jaar. Wij kunnen meehelpen de stad mooier te maken. Denk eens aan een expositie met 'water' en 'boten' als thema. Of bijvoorbeeld door in dit pand een inloopworkshop voor toeristen te organiseren. Kampen, besef wat je allemaal in huis hebt! Zoveel begaafde en creatieve mensen die met een frisse blik naar deze stad kijken en ideeën hebben. Sterker nog: deze willen delen! En dan zit ik op de eerste rij! Althans, zo voelt dit werk voor mij. Ik hoor als eerste een nieuw liedje, zie het eerst een nieuw schilderij of beeld en natuurlijk nodigen wij elkaar uit voor exposities en optredens. Zo geniet ik enorm van de groep mensen die in dit atelier werkt en van de mensen die de samenwerking met mij zoeken omdat dit pand ruimte en kansen biedt. Samen kan zoveel meer!"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten